Systemkollaps

Jag har sett en hel del duktiga ryttare, hästar och ekipage under de åren jag har hållt på med hästar. Vissa har klättrat i klasserna, andra har stannat på samma nivå och vissa har till och med backat i utveckling. Vad jag tror det beror på? System, såklart. 
 
Du kan ha en fantastisk häst med alla förutsättningar, eller du kan ha en häst som har mycket svårare för sig. Men med rätt system eller avsaknad av system, kan dessa hamna på lika nivå, om du gör på rätt eller fel sätt. Vad menar jag egentligen då?
 
Jo, jag ser många med förutsättningar att bli bra, som är lata och bekväma. De kanske har planerat att rida ut och klättra, men det regnar. Så istället för att dra på sig regnstället och ta sig till backen rider dem ett joggingpass i ridhuset. Det är lite mycket folk i stallet så det tar längre tid än vanligt att mocka, då låter de hästen gå en promenad. En tränare som säger att du verkligen måste öva på sin sits? Nej, för jobbigt. Jag byter till en tränare som låter mig göra roligare saker på träningen.
 
 
 
Såhär ÄR det på riktigt många som gör. De låter minsta förändringen ändra planen, låter dagsformen lägga upp varje pass, känner efter till dödens död. Nej, haglar det på tvären eller är snöstorm kanske inte konditionsträningen ute funkar, fair point. Men lite regn eller blåst har aldrig dödat någon. Och om du inte ens kan träna i dåligt väder, hur gör du den dagen hopptävlingen ligger på en regnig dag? Avanmäler du dig då?
 
Om du ska lyckas på något sätt måste du ha ett sytem. Hästen behöver varierad träning, varierat underlag. Återhämtning och olika typer av pass. Dels lättare joggingpass, styrketräning, hoppning på olika sätt, dressyr, uteritter, skritta på hårt underlag... Listan kan göras lång men oavsett vilken nivå du ligger på behöver hästen variation. Rider du i ridhuset 6 av 6 dagar och tränar på ungefär samma saker, varför är du då förvånad när det inte går framåt? Har du ridit för samma tränare och gjort på ungefär samma vis i två år och fortfarande tävlar på samma nivå, varför i hela friden byter du inte system? Varför ifrågasätter du inte dig själv och ditt team? Om du vill ha framgång, put som effort in it. Ja, det är astråkigt att skritta på en asfalterad väg i en timme. Det är ganska så jobbigt att lära sig tömköra bra. Det ÄR svårt att galoppera mellan två bommar och variera antalet galoppsprång. Men det är ju JUST det som kan skilja ett vinnande system från ett förlorande system. Och brinner du verkligen för detta, så ser du det roliga och bra även i det svåra.
 
Så efter denna uppsats har jag några tips:
  • Lägg upp mål för din satsning, dela upp det i vision och större mål och bryt sedan ner det i delmål för exempelvis sässong eller månad.
  • Lägg veckoschema där du ser efter vad just din häst och du behöver och gör en plan efter det. Se till att alla viktiga ingredienser är med och att det både är hårdare träning och återhämtning inplanerat.
  • Se över ditt system. Tränar du för samma tränare eller flera olika? Har de personerna isåfall samma tankar eller är det helt olika träningar? Kompleterar de isåfall varandra eller gör det dig kluven?
  • Reflektera. Okej, nu har du kört på detta systemet i tre månader. Är det någon skillnad? Bättre/sämre? Vad vill du behålla och behöver du förändra något?

    Det finns alltid utomstående faktorer som kan påverka men om du ständigt ser det som en ursäkt kommer du inte heller utvecklas. Så sätt igång och bygg ditt system!
 
 
isasriddagbok.blogg.se
2016-03-24 @ 21:36:24
URL: http://isasriddagbok.blogg.se/

Bra skrivet. Själv är jag inte så lat eller bekväm, men jag har dålig självdisciplin. Jag kan känna när jag rider i ridhuset, att; nä, nu känns det som att allt går jättebra, jag behöver ta ut min tränare. Så då kommer min tränare ut och skriker lite på mig och då får jag känna hur det (egentligen) ska kännas när det går jättebra. Och så rider jag själv tills jag får samma känsla igen, och då ringer jag tränare osv :) Så jag tror att många har problem med självdisciplinen, speciellt yngre. Efter 5 år som vuxen har min blivit mycket bättre. Så jag tror inte att man ska vara FÖR hård mot tonåringar :) Det kommer med tiden förhoppningsvis :)
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0